Seitsemäs – kirjeitä menneisyydestä

IMG_0297

Tämän päivän harjoitukset alkoivat pienellä juoksulenkillä… jotta ehtisi ajoissa juna-asemalta Hombulle ennen kuin opetus alkaisi. Olimme hyvissä ajoin paikalla ja Shiraishi sensei tervehti meitä ulkopuolella. Harjoittelijoita oli paikalla vaivaiset 30-40 henkeä sillä suuri joukko vierailijoita oli kuulemma juuri lähtenyt ennen kuin saavuimme Japaniin. Vaikutti lupaavalta. Sensei oli tulossa hieman myöhässä ja ihmiset käyttivät ajan vaihtaessa kuulumisia vanhojen tuttujen kanssa ja tutustuessa uusiin ihmisiin.

Harjoitusten alkaessa sensei kertoi että hän on tekemässä uutta kirjaa. Kuten varmasti tiedätte, Hatsumi sensei sai 15 vuoden aikana lukuisia kirjeitä Takamatsu senseiltä. Nyt hän aikoo valita julkaistavaksi joitakin niitä uuteen kirjaansa. Hän toivoo että valitut kirjeet auttaisivat ihmisiä ymmärtämään kuinka hän harjoitteli aikanaan ja että ne auttaisivat nyt meitä kehittymään. Kirjan ilmestymisaikataulua ei mainittu mutta jäämme odottamaan innolla.

Mitä kertoa itse harjoituksista? Lukijoita varmasti kiinnostaa, että minulla ei ollut mukana harjoitusparia ja katseltuani kaihoisasti Sakasain suuntaan minut bongasi Ben, joka oli vaimonsa kanssa honeymoonilla. Vaimo istui odottamassa salilla kun sulho harjoitteli. Uusi harjoitusparini oli myös saapunut eilen ja kertoi olevansa yhä pyörällä päästään, kuten myös. Huomaatte varmasti että tämä on täytetekstiä. Mietin kuumeisesti miten kuvailla harjoituksia.

Tehtävät harjoitteet olivat itsessään selkeitä. O Soto Nagea vastaan tehtävä Ura Waza viemällä koukattava jalka pois ennen heittoa. Tsuke Komin kaltainen harjoitus, joka lähti Toosui no kamaesta. Lyönnin vastaanotto ulkopuolelle, horjutus, napaten takakäsi suoraksi lukkoon kiertäessä edestä. Hon Gyaku potkun kera ja uken maahan vienti.  Sensei kehotti liikkumaan vähän kääntyen,  viemään miekan huomaamattomasti tielle, käyttämään kyynärpäitä ja painamaan kivuliaasti sormien nivelistä ja hermoista.

Tehtäessä ensimmäistä Ura Waza -harjoitusta sensei kääntyi 90 astessa, vei oikean jalan hieman yoko arukiin ja sanoi “Tämä on Gikan ryu tunne”. Hetkeä myöhemmin selventäen: “Vaikka tekee Yoko Arukin, se ei tee siitä Gikan tai Koto ryuta”. En voi olla varma mutta liikkuminen toi mieleen Koppojutsu DVD:llä näytetyn sivuttaisliikkumisen hyökkäyksen “alle”. Toivottavasti tämä auttaa ymmärtämään mitä yritän selittää, mutta tekstin ilmaisuvoima minun tuottamanani ei tällä kertaa pysty parempaan.

Tätä kirjoittaessani on aamu ja edessä on taas uusi päivä ja useat harjoitukset. Kuulumisiin ja nähdään viimeistään huomenna.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s