Kahdeksas – kynän tie

Bujinkanissa harjoitellaan kamppailutaiteita ( Martial Arts, Bugei ). Kamppailutaiteilla on kaksi osa-aluetta: Miekka ja Kynä. Helppo jaottelu olisi tietysti nähdä Miekka fyysisenä ja Kynä henkisenä. Valitettavasti, onneksi, kuinka vaan, myös Miekka sisältää erittäin paljon henkistä osa-aluetta sekä kulttuuriperimää, joka vaatii että tutkin Kynän tietä. Budo on siis paljon muutakin kuin ranteen vääntämistä, kuten minua on aina silloin tällöin muistutettu. Kyllä; fyysistä puolta pitää harjoitella paljon, mutta sen lisäksi pitää vielä sivistää itseään.

Tämä blogi on oma yritykseni opetella ja tutkia kynän tietä. Pyrin jäsentämään omia ajatuksiani ja kirjoittaminen antaa hyvän tekosyyn keräillä erilaisia faktoja sekä tarinoita oman pohdinnan tueksi. Toivottavasti tämä yritelmä on viihdyttävää. Muistakaa että olen korkeitaan puuhastelija, enimmäkseen turisti ja kirjoittamiani asioita, vaikka ne sivuavat historiallisia asioita, ei tule ottaa faktoina.

Ensimmäinen vaihe, osa 1 Kynän tiessä on lukeminen. Ei pelkästään musteen vilkaisu vaan myös pyrkimys ymmärtää mitä yritetään sanoa, jäsentää pilkkoa analysoida ja tietty taidokkaan tekstin kanssa (ei omani) pyrkiä löytämään suurempi sanoma, teema.

Kulkiessani Kynän tietä löysin itseni tälläkin reissulla Jimbochon kaupungin osasta. Löysin on tietty epätarkka väritetty tarinoiva ilmaisu, sillä olin jo kotona Suomessa etsinyt mitä vanhoja Hatsumi Sensein kirjoja on myynnissä divareissa. Antikvariaatteihin löytäminen on osa haastetta ja seikkailua josta nautin. Tietä kysyvä ei eksy, paitsi silloin kun antaa johdattaa itsensä harhaan. Viime kerralla minut ohjattiin väärään osoitteseen. Nyt onnistuin ensi yrittämällä haluamaani kauppaan ja pienoisen hyllyjen tutkiskelun, kysymisen jälkeen odotus palkittiin Sengoku Ninpo Zukan (v.1978) -kirjalla.

IMG_0338

Toinen löytö oli Bugei Ryuha Daijiten, joka on japanilaisten kamppailutaiteiden haarojen / tyylien hakuteos. Teoksesta on useita painoksia. Jotenkin luulen loppuosasta löytämäni URL kertoo että kyseessä EI oli ole 60- tai 70-luvun painos. Lukemisiin.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s