Viidestoista – Järkähtämätön

Japanilaiset syntyvät shintolaisina ja kuolevat buddhalaisina. Siinä välissä vietetään joulut ja halloweenit. Japanilla oli pitkä kausi jolloin ovet ulkomaailmaan pidettiin suljettuna. Ennen ja jälkeen sitä vaikutteita on imetty naapureilta ja nyt ympäri maailmaa. Uskonnollisia vaikutteita on tullut Kiinasta ja Intiasta. Munkki Kûkai toi lähetysmatkaltaan vuonna 804 kiinasta buddhalaisuuden oppeja, jotka myöhemmin muodostivat Shingon buddhalaisuuden haaran.

IMG_0363

हां

Iso musta hahmo on Fudo Myo-o (Acala, sanskriitti), joka suojelee pahalta ja puolustaa tietoa, oppimista ja valaistusta. Myo-o, säkenöivän viisauden kuninkaat,  on joukko jumalhenkiä, joista Fudô on “pomo”. Näitä hahmoja on varmasti nähnyt jokainen joka on käynyt Japanissa buddhalaisessa temppelissä.

Hombu dojon shomenilla löytyvät myös nämä kaverukset: kahdeksan ilmansuunnan vartijat. Yksi Kannon, muutama Nyorai, muutama Bosatsu ja Fudô Myo-o on siis kahdeksas, joka on yläkuvassa. Kultaisten pyhäinkuvien takana on viuhka, jossa lukee “Fudôshin” oikealta vasemmalle luettuna (yläkuvassa näkyy paremmin).

IMG_0347

Punainen “leijona / koira” on Shishi tai Komainu. Täältä voit lukea lisää mytologiaa:

http://www.onmarkproductions.com/html/8-zodiac-protectors.shtml

One thought on “Viidestoista – Järkähtämätön

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s