Universumi

Hatsumi sensei oli ripustuttanut jokin aika sitten uuden maalauksen hombun shomenille.


Neliö-kolmio-ympyrä kalligrafian on tehnyt Sengai Gibon. Sengai oli Rinzai -suuntauksen Zen Buddhisti-munkki. Hänet tunnetaan humoristisista kalligrafiamaalauksistaan sekä työstään kansantajuistaa Rinzai-suuntauksen vaikeaselkoisia oppeja maallikoille. Yllä oleva maalauksella ei ollut nimeä ja siinä on Sengain signeeraus. Se tunnetaan englannin kielellä nimeltä “The Universe”. Alla muutamia merkityksiä japanilaisessa kulttuurissa.

Shinto -henkiuskonnossa on Sanmi-Sangen -käsite joka selittää “elämän mysteerin” (kuviot ovat päällekäin). Kuvioilla symboloidaan kosmisen ja maallisen maailman suhdessa toisiinsa.

Zen Buddhalaisuudessa nelikulmio on ihminen maallisessa majassaan, kolmio esittää luonnonlakeja ja ympyrä on taivaallinen äärettömyys.

Shingon Buddhalaisuudessa Mikkyo -opeissa Gorinto -käsite sisältää nämä kolme kuviota sekä puolikuun (fu) ja jalokiven (ku). Tässä mallissa nelikulmio (chi) symboloi tahtoa saavuttaa täydellisyys, ympyrä (sui) mielentyyneyttä ja kolmio (ka) energiaa joka syntyy totuuden tavoittelussa. UPDATE: Keskustelin hetken Shiraishi sensein kanssa aiheesta ja hän mainitsi tämän tulkinnan.

Toisaalta ne ovat Ten (ympyrä), Chi (nelikulmio) ja Jin (kolmio). Saa nähdä paljastaako Hatsumi sensei miksi hän valitsi tuon kalligrafian. Tuskin 🙂

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s