Etikettiä lisää


Shidoshikai päättyi juuri. Ei mitään kummallista. Hiukka laulua ja lahjoja senseille. 8 ruokalajia kiinalaista ruokaa liian pitkään keitettynä / haudutettuna. Sensein vanhoista maalauksista on tulossa ensi vuoden helmikuussa näyttely New Yorkiin ja sitten ympäri maailmaa. Steve Olsen on järjestänyt Kickstarter -kampanjan näyttelyn järjestelyiden vauhdittamiseksi.

Eilisissä treeneissä saatiin Okuden kata pakettiin. Paljon mielenkiintoisia lopetuksia joita en ollut ennen Kukishindenissä nähnyt. 

Ennen treenejä Someya Sensei  jatkoi hieman keskustelua joka oli alkanut torstaina koskien etikettiä ja käytöstapoja (manaa). Hän näytti normaalin 45 asteen kumarruksen ja miten miehet ja naiset pitävät käsiä eri tavalla. 90 asteen kumarrusta käytetään yleensä pyhäköillä kumartaessa.

Kumartaessa Shikinissä harjoitusten alussa olisi korrektia nousta välillä seizaan ennen kuin opettaja ja oppilaat kumartavat toisilleen. Kuulemma Hombulla on levinnyt judosta peräisin oleva tapa jäädä alas kumarrukseen. Myöskään seizasta kumartaessa kyynärpäät eivät saisi törröttää sivuille. 

Hän näytti vanhan (90-luvun painos) ja selvästi hartaasti luetun kirjan etiketistä samuraille. Kyseessä on Ogasawara ryun reiho -kirja, joka on laajasti adoptoitu käyttöön eri budokouluissa ja muussa arjessa. Ogasawara ryun edustajat olivat pari vuotta sitten ja taas tänä vuonna Suomessa esittelemässä ratsu-jousiammuntaa (yabusame). Kirjasta löytyy opastusta kumarrusten lisäksi vaikka syömäpuikkojen pitämisessä ja hakaman pukemisessa. Ostin Amazon kindleen sekä englannin- että japaninkieliset versiot.

http://www.ogasawara-ryu.gr.jp/english/book.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s